Традиционни сарми с цвекло

Традиционни сарми с цвекло
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 3
23/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Сготви60 мин.
Общо90 мин.
Порции6
"Сервирайте тези традиционни сарми с кисело мляко. Добър апетит!"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред почистете и измийте листата от цвекло. Сложете ги в тенджера в гореща вода, за да се попарят. Добавете и 1/4 от лимоновия сок.

След 1-2 минутки ги извадете. Най-лесно се попарват като ги държите за дръжките. Така не се мачкат и запазват формата си.

Вземете голяма дъска и сложете листата върху нея да изстинат. Междувременно подгответе плънката за сармите.

Накиснете ориза в студена вода да си пусне нишестето. Нарежете на дребно моркова, лука и целината. Запържете в мазнина.

Сипете каймата, добавете вода и разбъркайте, за да се надроби. Сипете доматеното пюре, а след кратко разбъркване и ориза. Запържете. Овкусете със сол.

Сипете вода от попарването на листата. Ще бъде розова заради цвеклото. Оризът трябва да не е напълно готов. Щом поеме водата, го махнете от котлона.

Върху всяко листо сложете от плънката и навийте сармичките. Наредете ги в тава за печене. Отдолу може да поставите стъблата от цвеклото.

Сипете вода от попарването, да ги покрие до половината. Сипете още лимонов сок, сол и мазнина.

Покрийте тава със сармите от цвекло с алуминиево фолио. Печете за 20 мин. на 180 градуса. Ако сармите са по-големи, може да увеличите времето за готвене.

Традиционните сарми с цвекло се сервират с кисело мляко. Ако желаете, може да приготвите и заливка от кисело мляко и яйцата. Така ще се получи коричка, но може и без нея.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: