Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка със сирене и яйца

Празнична питка със сирене и яйца

Vesela SHVesela SH
Чирак
51313126154
Празнична питка със сирене и яйца8 / 8
26/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
10
"Направете вашия празник още по-запомнящ се с една впечатляваща домашна питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 пакетче
  • яйца - 4 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 4 - 5 с.л. разтопено, за намазване
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • За плънката
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете продуктите на стайна температура. Пресейте брашното. В купа за месене сложете 1/3 от брашното, маята, захарта, солта и разбъркайте хубаво.

Добавете олиото, яйцата, киселото мляко, предварително разбъркано. Замесете тесто, като сипвате по малко брашно, докато се получи гладко тесто. Завийте го и го оставете за около половин час на топло.

През това време направете сместа за пухкавата питка. В купа разбийте яйцето и натрошете сиренето, разбъркайте и оставете настрана.

Премесете отново тестото, поръсете го навсякъде с брашно, покрийте и го оставете на топло да втасва.

След като тестото е удвоило обема си, го разтегнете леко на руло, отрежете едно парче, около 3-4 пръста, покрийте го, за да не изсъхва и го оставете настрана.

Разточете останалото тесто на продълговата кора с дебелина около 1 см., ширина около 25 см. и дължина колкото е обиколката откъм стените на тавата, в която ще печете питката.

Отрежете по дължина от единия край на кората лента около 10 см. Сложете в средата на лентата плънка и прегънете първо краищата на рулото откъм дължината, след това съберете краищата на широката част на горе и прилепете, за да се затвори добре, така че да се получи стегнато руло.

Поставете рулото в центъра на разточената кора със слепената част на долу.

Направете прорези, като започнете от едната страна на рулото до края на кората с ширина на лентичките 1 и 1/2 см., след това по същия начин направете прорези от другата страна на кората.

Намажете отгоре рулото с разтопено масло.

Вземете една лентичка от единия край и я поставете върху рулото, след това вземете лентичка от другата страна на рулото и също я поставете върху рулото, в тази последователност сложете и останалите лентички и оплетете цялото руло.

След като сте приключили с плетивото, вземете внимателно рулото и го пренесете в най външната част на кръгла тава, предварително намазана с масло.

Съберете крайчетата на рулото и леко ги слепете.

От отделеното тесто отрежете по малко парче и разделете на три части. Всяка част разточете с дланите като фитил и оплетете плитка, която да е дълга колкото да обиколи вътрешната част на тавата, оставете я настрана.

Останалото тесто поставете в средата на тавата, притиснете леко с ръка, така че да се получи малка питка, като трябва да остане малко разстояние между нея и навитото руло.

С плитката запълнете празното място и обиколете около малката питка. Завийте тавата и я оставете на топло за 20-25 мин.

След като празничната питка е втасала, намажете я с жълтък, разбит с 1/2 с.л. прясно мляко, поръсете в средата маково семе, сусам или украсете по свой начин.

Изпечете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин.

Проверете готовността на печене с дървено шишче, ако излезе сухо, значи питката е изпечена.

Насладете се на тази празнична питка със сирене и яйца.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: