Начин на приготвяне
В голяма купа пресейте брашното и добавете щипка сол, разбъркайте. В киселото мляко прибавете содата и разбъркайте, оставете да шупне.
Отделно настържете сиренето на едро ренде, добавете яйцата, захарта и шупналото кисело мляко.
Сипете яйчената смес при брашното и замесете тесто със средна твърдост. Разделете тестото на две равни части оформени на топки и покрийте с честа кърпа за 10 минути.
Разточете топчетата тесто на кръгли кори с дебелина 1/2 см., след което всяка кора разрежете на 8 триъгълника.
Нагрейте около 150 мл олио и пържите вкусните мекици от двете страни до златисто кафяв цвят.
Подредете готовите пърженки върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и поръсете с пудра захар.
Сервирайте пърженките със сирене и пудра захар топли!