Сполучливи козуначени кифлички

08/04/2021
"Тези толкова пухкави козуначени кифлички са подходящи за хапване през целия ден, затова запретнете ръкави още сега"
Приготвяне35 мин.
Готвене25 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 342
  • Преглеждания за месеца447
  • Преглеждания за седмицата55
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 410 г
  • яйца - 2 бр.
  • жълтък 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 110 мл
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • мая - 15 г жива
  • захар - 100 г
  • краве масло - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • лимон - 1/2, жълтата част на кората
  • портокал - 1/2 малък, оранжевата част на кората
  • ром - 1 капачка + за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Прясното мляко се затопля до 37 градуса и в него се натрошава маята. Слага се лъжичка захар, разбърква се и се оставя да шупне.

2. Яйцата се разбиват леко с вилица заедно със захарта.

3. Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват маслото (полуразтопено) и олиото, шупналата мая, яйцата, ванилията, капачка ром и цитрусовите кори, настъргани много фино.

4. Замесва се тесто с помощта на миксер с подходящите приставки или кухненски робот.

Ако се меси на ръка, мазнината се добавя постепенно в процеса, както и се поръсва по малко брашно, тъй като тестото е доста лепнещо в началото.

С уред ще ви е по-лесно да измесите, след 4-5 минути ще имате разкошно, меко, но почти нелепнещо козуначено тесто.

Оставете го за 2 часа в намазнена купа, покрита със стреч фолио.

5. Премесва се втасалото тесто за 1-2 минути и пак се оставя да почине, този път за кратко - 10 минути.

6. Разделя се на 10-12 равни части и от всяка малка част се оформят по три фитила, които се сплитат на плитчици. Така ще получите кифлички-плитки като малки козуначета. В тях може да вплетете и стафиди, ако обичате.

7. Подреждат се кифличките в две тави, покрити с хартия за печене, с разстояние между тях.

Оставят се да втасат отново, докато бухнат добре. Тавата се завива с прозрачно фолио, за да не изсъхват отгоре. Времето за втасване ще зависи от толината в помещението, имайте предвид, че козуначеното тесто изисква повече търпение.

8. Козуначените кифлички се намазват с разбит с малко мляко жълтък и поръсват обилно със захар, навлажнена с ром.

9. Пекат се на 170°C в предварително загрята фурна до златист загар.

Да ви е сладко с тези сполучливи козуначени кифлички.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар