Чорбаджийски гювеч

06/04/2021
"Разнообразието от продукти прави този гювеч толкова вкусен"
Приготвяне25 мин.
Готвене200 мин.
Общо225 мин.
Порции9
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 534
  • Преглеждания за месеца1534
  • Преглеждания за седмицата60
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • свински врат - 500 г месо
  • телешко месо - 300 г
  • наденица - 250 г по желание
  • картофи - 7 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 стрък с листата
  • маганоз - 4 стръка
  • лук - 1 глава, кромид
  • доматено пюре - 250 г от консерва или смлени пресни домати
  • зелен лук - 2 стръка пресен
  • пресен чесън - 2 стръка
  • гъби - 150 г (печурки, манатарки или други)
  • свинска мас - 1 с.л. с връх (само ако месата в гювеча не са много мазни)
  • олио - 2 к.ч.
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • чубрица - 1 ч.л. или на вкус (ронена)
  • джоджен - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. с връх
  • сол - на вкус
  • захар - 1 ч.л. с връх
  • вино - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 1 и 1/2 ч.ч. (месно зеленчуков)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за за 4 - 4.5 л. глинен гювеч.

Самото име на този свински гювеч подсказва, че е богат не само на съставки, но и на вкус. Освен тези задължителни продукти могат да се добавят и други зеленчуци като патладжан, грах или малко зелен фасул.

Подгответе си всички зеленчуци, като ги почистите и нарежете.

Двата вида месо, както и наденицата, ако ще слагате такава, запечатайте на тиган с малко олио от всяка страна. Извадете, нарежете на парченца и сипете в гювеча заедно с мазнинката.

В същия тиган сложете още олио и задушете ситно накълцания лук, целина и пресен чесън.

Добавете моркова, а след 3-4 минути - и доматите с малко сол и лъжичка захар.

Накрая сложете и гъбите и наситнения магданоз и разбъркайте за кратко.

Полуприготвените зеленчуци сипете при месото.

Сложете в глинения гювеч и картофите нарязани на много едро.

Поръсете с черен и червен пипер, чубрица и джоджен, както и още сол.

Аз добавих и пълна лъжица свинска мас, тъй като месото ми не беше много мазно. Освен това тя допринася и за вкуса.

Налейте виното и бульона и разбъркайте много добре.

Вашият чорбаджийски гювеч може да бъде с повече течност, ако желаете, така че количеството на бульона преценете сами, според това дали обичате да топвате с хляб от гозбата.

Захлупете с капака и го запечатайте с тесто или пласт алуминиево фолио. Поставете в студена фурна и включете на 150-160°C.

Така гответе вашия чорбаджийски гювеч 3 часа на слаб огън.

Отпечатайте капака и проверете готовността на продуктите. Ако искате да редуцирате течността, оставете на по-силна фурна без капак за 15 минути или докато прецените, че е нужно.

Готовият гювеч със свинско и картофи оставете в изключената фурна за 30 минути или дори час (но захлупен с капака). Не се притеснявайте, че ще изстине, защото той ще задържи топлината доста дълго време.

Изключително вкусен и много бога класически чорбаджийски гювеч!

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар