Начин на приготвяне
Продуктите са за за 4 - 4.5 л. глинен гювеч.
Самото име на този свински гювеч подсказва, че е богат не само на съставки, но и на вкус. Освен тези задължителни продукти могат да се добавят и други зеленчуци като патладжан, грах или малко зелен фасул.
Подгответе си всички зеленчуци, като ги почистите и нарежете.
Двата вида месо, както и наденицата, ако ще слагате такава, запечатайте на тиган с малко олио от всяка страна. Извадете, нарежете на парченца и сипете в гювеча заедно с мазнинката.
В същия тиган сложете още олио и задушете ситно накълцания лук, целина и пресен чесън.
Добавете моркова, а след 3-4 минути - и доматите с малко сол и лъжичка захар.
Накрая сложете и гъбите и наситнения магданоз и разбъркайте за кратко.
Полуприготвените зеленчуци сипете при месото.
Сложете в глинения гювеч и картофите нарязани на много едро.
Поръсете с черен и червен пипер, чубрица и джоджен, както и още сол.
Аз добавих и пълна лъжица свинска мас, тъй като месото ми не беше много мазно. Освен това тя допринася и за вкуса.
Налейте виното и бульона и разбъркайте много добре.
Вашият чорбаджийски гювеч може да бъде с повече течност, ако желаете, така че количеството на бульона преценете сами, според това дали обичате да топвате с хляб от гозбата.
Захлупете с капака и го запечатайте с тесто или пласт алуминиево фолио. Поставете в студена фурна и включете на 150-160°C.
Така гответе вашия чорбаджийски гювеч 3 часа на слаб огън.
Отпечатайте капака и проверете готовността на продуктите. Ако искате да редуцирате течността, оставете на по-силна фурна без капак за 15 минути или докато прецените, че е нужно.
Готовият гювеч със свинско и картофи оставете в изключената фурна за 30 минути или дори час (но захлупен с капака). Не се притеснявайте, че ще изстине, защото той ще задържи топлината доста дълго време.
Изключително вкусен и много бога класически чорбаджийски гювеч!
Добър апетит!