Празнична питка на охлювчета

SotiroffSotiroff
Новак
9
49
16
6
11/04/2021
"Мирисът на тази празнична питка ще ви преследва навсякъде, затова не ѝ се дърпайте много"
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо274
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази питка на охлювчета първо брашното се изсипва на плоска повърхност, като по средата се разстила и се оформя така нареченото кладенче. В него се поставят яйцата, киселото мляко и започва да се меси тестото за питката.

Препоръчително е първоначално брашното се смеси с яйцата с вилица или друг прибор и чак след това се меси с ръце. Добавя се разтворената с малко топла вода мая, захар и сол.

След като се замеси тестото, се оставя да втаса за около 2- 3 часа в съд, покрит с кърпа.

Оформяне: Разделяме втасалото тесто на две еднакви по големина части. Разточваме всяка топка на правоъгълници и я намазваме обилно с масло и добавяме намачкано на дребни парчета сирене.

Навиваме напречно, за да се получи дълго руло и се разрязва на равни парчета, които са като охлювчета. Парчетата се подреждат в тавата с разрязаната страна надолу/нагоре. Оставя се питката със сирене да втаса допълнително поне един час.

Преди да влезе във фурната, намажете подготвената питка отгоре с разбито едно или две яйца. По желание поръсете със сусам.

Печем празничната питка на охлювчета на 160 градуса в зарята фурна за около 40-50 мин, или до получаване на загар.

Ето че ни остава само да я сервираме на празничната трапеза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар