Начин на приготвяне
Пастата с кестени и сос е ястие, в което се усеща контрастът между сладостта на кестените и аромата на наденицата.
Рецепта е със силен вкус и кремообразен сос, идеална и за важни обяди. Кестените несъмнено са бижуто на месец октомври. Знаете ли че освен силно възстановяващи, те са коктейл от полезните желязо, магнезий, калий, фосфор и са идеални за балансиране на настроението и регенериране на нервната система?
Може би малко от нас знаят легендата за кестена. Още през IV век определи кестена, като дървото на хляба, защото плодовете му винаги са хранили най-бедните популации. Легенда разказва, че бог е дал кестени на жителите на беден град, които нямали какво да ядат. Дяволът, виждайки Божия дар, сложил от злоба толкова много шипове като на таралеж, навити около плодовете, че било трудно да ги докоснат. Бедните селяни отново се помолили на Бог и той направил, така че таралежената обвивка да се разтвори, разкривайки плодовете, когато узреят. Оттогава се гравират на кръст (преди да ги печем или варим) в знак на благодарност.
Легенда или не, кестените винаги са били и плод против умора и следователно подходящ за тези, които са работили по цял ден на полето. Варени, печени, под формата на кестенови сладкиши и брашно от кестени, употребите му са безкрайни кухнята.
За да приготвите рецептата за паста с кестени и наденица, сварете кестените, обелете ги и ги оставете настрана. Оставете леко подсолената вода да заври и изсипете кестените. Гответе в продължение на 75 минути или докато се сготвят.
Междувременно пригответе домашната паста: претеглете яйцето и добавете много студена вода до 80 г или колкото грама е яйцето.
С тази течност смесете брашното (40 г от брашното можете да замените с кестеново брашно или направо да сложите 140 г бяло брашно).
Оформете на топка, покрийте и оставете да почива половин час.
С точилка и машина за тестени изделия разточете тестото и го оставете да изсъхне на въздух, за да не се използва твърде много брашно.
Нарежете разточеното тесто на дълги тесни лентички като спагети, Нарежете с нож или машинка за спагети. Разстелете ги с ръце върху сладкарска дъска, за да не се слепват. Вероятно се забелязва на снимката по леката консистенция на домашната пастата.
Сварете пастата, когато приготвите соса. Тази паста се готви много кратко. Варете две минути след кипене, като често разбърквате, за да не залепне по дъното на тенджерата! След това смесете със готовия сос.
Междувременно задушете нарязания шалот в олио и добавете надробената наденица, запечете я, смесете с бялото вино.
Добавете варените кестени към колбаса, разбъркайте и продължете да готвите наденицата /колбаса в продължение на 10 минути/.
След това време добавете сметаната в сместа и разбъркайте.
Сервирайте пастата гореща, гарнирайки с малко варени кестени и листа магданоз.
Приятно приготвяне на това магично и вкусно италианско ястие!