Начин на приготвяне
Ето че наближава Великден и това ни инспирира да се втурнем в цветни и свежи приключения в кухнята.
Освен традиционните козунаци и великденски курабийки, декорираните цветни бисквити са едни от най-красивите и носещи цветно настроение великденски вкусотийки.
Приготвяме си обикновено маслено тесто за бисквити, като смесваме пудрата захар с брашното. Слагаме маслото и чукваме яйцето.
Омесваме гладко тесто и го разделяме на 4 топки, като всяка завиваме в стреч фолио и прибираме в хладилник за около 40 минути. Тестото трябва да стегне и да е студено.
Взимаме една от топките от хладилника (останалите си стоят там) и я разточваме на тънка 4-5 мм кора.
Изрязваме зайчета с подходящи формички за сладки и ги подреждаме в тава, покрита с хартия за печене.
Печем великденските бисквитки на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15 минути или докато почервенеят леко по ръбчетата.
Същото повтаряме и с останалото тесто, като последната топка може да извадим малко по-рано от хладилника, за да не се втвърдява прекалено. Ако все пак тестото много се е втвърдило, оставяме го малко да се отпусне.
Изчакваме готовите зайковци да изстинат и се заемаме да ги украсим с цветове и шарки, каквото ни подсказва въображението.
За украсата може да ползваме готов айсинг или да си го приготвим сами от изброените продукти. Смесваме белтъците с пудрата захар и сок от лимон и разделяме на толкова части, колкото цветове искаме да направим. Оцветяваме с избраните от нас сладкарски бои.
За да рисуваме по сладките, ползваме торбички с отрязано крайче или специален шприц с тънък накрайник.
Готовите декорирани домашни бисквити подреждаме върху пласт хартия за печене или връщаме в тавата и чакаме да стегне айсингът.
Друг вариант е, ако не искаме да ползваме суров белтък, тогава оцветяваме разтопен бял шоколад със сладкарските боички и рисуваме.
За едно празнично и весело настроение, опитайте тези симпатични великденски бисквити Зайчета!
Да ви е сладко!
Коментари