Начин на приготвяне
Обелете аспержите и отстранете твърдата част в края на всяко стръкче.
Нарежете на ситно глава лук и го задушете в 2 с.л. зехтин за кратко. Когато омекне, добавете ориза за ризото. Овкусете със сол и черен пипер и запържете за минута-две, докато зрънцата станат прозрачни.
Налейте бялото вино и гответе за още 3-4 минути, докато миризмата на алкохола се изпари. Започнете да наливате литър зеленчуков бульон на части, като бъркате непрекъснато.
Добавяйте по чаена чаша и бъркайте, докато оризът я поеме напълно. Добавете дръжките на аспержите и продължете да добавяте бульон. Бъркайте през цялото време, за да получите гладка и кремообразна структура.
Когато ризотото е готово, намалете котлона, добавете сметаната и гответе за още минута-две. Свалете съда от котлона и добавете 50 г настъргано твърдо сирене.
Загрейте парченце масло в отделен съд и пуснете вътре крехките връхчета на аспержите. Подправете със сол и черен пипер и задушете за кратко само колкото да поомекнат.
Сипете ризотото с бяло вино и аспержи в дълбока чиния, гарнирайте отгоре със сотираните маслени аспержи и сервирайте.