Начин на приготвяне
Затопляме водата и в нея сипваме маята и захарта. Разбъркваме и покриваме с фолио. Оставяме за 10 минути да се активира маята.
Пресяваме брашното в купа и добавяме към него солта. В средата оформяме кладенче и изсипваме сместа с маята и 1 с.л. олио. Разбъркваме и омесваме меко и леко лепнещо тесто за милинки.
Мажем си ръцете с по малко от останалото олио и доомесваме тестото, като месенето е добре да продължи около 10-12 минути.
Оформяме тестото на топка, намазваме го с малко олио, поставяме го в купата и го покриваме плътно с фолио. Оставяме го за 1 час да втаса.
След това размесваме за кратко бухналото тесто и от него откъсваме по малко. Оформяме 20-22 малки топки - малко по-малки от яйце. Ако тесто е много лепкаво, си намазваме леко ръцете с олио.
Разтопяваме маслото, което е предвидено за намазване, и в него за кратко топваме всяка топка.
Подреждаме веднага топките в кръгла тава, покрита с хартия за печене, като трябва да има разстояние между тях, където поставяме натрошеното сирене. Покриваме с фолио и оставяме за повторно втасване още 30 минути милинките със сирене.
Към разтопеното масло добавяме яйцето, солта, водата и нишестето и разбиваме хубаво с вилица. С тази смес намазваме равномерно отгоре бухналите милинки.
Загряваме фурната на 180 градуса и печем милинките вътре за около 40 минути.
След като страхотните милинки се изпекат и ги извадите от фурната, може да ги намажете отгоре с малко масло. Така ще станат по-мекички.