Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Френска леща с целина и пържен лук

Френска леща с целина и пържен лук

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Френска леща с целина и пържен лук
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Всеки път, когато вкъщи попитаме какво може да си сготвим днес, всички дружно отговарят френска леща"

Необходими Продукти

  • френска леща - 500 г зелена
  • сушен лук - 3 с.л.
  • сушени моркови - 2 с.л.
  • целина - 2 с.л.
  • чесън - 3 бр. скилидки
  • сушен лук - 2 с.л. Пържен
  • олио
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • чубрица
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушеният лук и сушени моркови се слагат в стъклена купичка и се заливат с 50 мл олио.

Оставят се да се накиснат за 20 мин, след което се изсипват в тенджера, в която ще се готви лещата.

Прибавя се 200 мл вода.

Задушат се под капак за 10 мин след завиране на средна температура.

Целината се обелва и измива.

Нарязва се на малки кубчета и се прибавя към лука и морковите.

Задушава се още 10 мин, като се прибавя 200 мл гореща вода.

Лещата се измива и се прибавя към зеленчуците. Лещатата трябва да се измие докато зеленчуците се задушават, а не предварително, т.к. ще омекне, като зелената леща се сварява много по-бързо от кафявата.

Прибавя се чесънът, който е почистен и нарязан на филийки.

Прибавя се червеният пипер и гореща вода.

Разбърква се много добре и се оставя да ври 30 мин, като се разбърква периодично лещата яхния.

Магданозът се почиства и измива много добре.

Нарязва се на ситно.

След като лещата е почти сварена, се прибавя солта, чубрицата, пържените лук и магданоз.

Оставя се да ври фенската леща с целина и пържен лук още 10 мин под капак на ниска температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: