Начин на приготвяне
Сушеният лук и сушени моркови се слагат в стъклена купичка и се заливат с 50 мл олио.
Оставят се да се накиснат за 20 мин, след което се изсипват в тенджера, в която ще се готви лещата.
Прибавя се 200 мл вода.
Задушат се под капак за 10 мин след завиране на средна температура.
Целината се обелва и измива.
Нарязва се на малки кубчета и се прибавя към лука и морковите.
Задушава се още 10 мин, като се прибавя 200 мл гореща вода.
Лещата се измива и се прибавя към зеленчуците. Лещатата трябва да се измие докато зеленчуците се задушават, а не предварително, т.к. ще омекне, като зелената леща се сварява много по-бързо от кафявата.
Прибавя се чесънът, който е почистен и нарязан на филийки.
Прибавя се червеният пипер и гореща вода.
Разбърква се много добре и се оставя да ври 30 мин, като се разбърква периодично лещата яхния.
Магданозът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на ситно.
След като лещата е почти сварена, се прибавя солта, чубрицата, пържените лук и магданоз.
Оставя се да ври фенската леща с целина и пържен лук още 10 мин под капак на ниска температура.