Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пилешко варено»Ястието на младоженеца специалитет от османската кухня

Ястието на младоженеца специалитет от османската кухня

ТодороваТодорова
Новак
125970
Ястието на младоженеца специалитет от османската кухня
Снимка: Тодорова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"В района на Бурса традицията повелява това ястие да се готви от майката на булката, но и ние ще си позволим да го направим още утре"

Необходими Продукти

  • Пиле и бульон
  • пилешки бутчета - 6 бр.
  • вода - 3 литра
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - парче
  • сол
  • черен пипер - 10 бр. зърна
  • Основа
  • кори за баница - 3 бр. ползвах по - тънки
  • олио
  • За соса
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • чесън - няколко скилидки
  • пилешки бульон от вече приготвения такъв - 1 ч.ч.
  • Заливка
  • масло - 50 г разтопено
  • червен пипер - (може лют)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ястието на младоженеца е специалитет от османската кухня.

Представям ви едно вкусно ястие от османската кухня, чието наименование ми е трудно да преведа Damat Paçası. При традиционни сватби в района на Бурса се готви от майката на булката.

Сваряват се пилешките бутчета с глава лук, морков, парче целина, сол и черен пипер на зърна. След като изстинат, кожата на бутчетата се маха и се обезкостяват. Парченцата месо се оставят настрани.

Корите за баница ги нарязваме на ленти и ги поставяме в тава, като всяка кора се намазва с олио с четка.

Печем ги на 200 градуса около 15-20 минути. Трябва да почервенеят. Вадим ги от фурната и ги заливаме с три чаени чаши пилешки бульон.

Подреждаме върху вече изпечените кори пилешките късове и добавяме още малко бульон.

За соса:

Поставяме продуктите в малка тенджера и на умерен огън бъркаме, добавяме и ч.чаша от бульона. Бъркаме, докато се сгъсти. Смачкваме скилидките чесън и ги добяваме към соса.

Намазваме соса върху пилето и връщаме във фурната за 10-12 минути на 200 градуса.

През това време разтопяваме маслото, добавяме червения пипер и заливаме вече изпечения турски специалитет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: