Начин на приготвяне
Копривата се почиства и измива.
Лукът се нарязва на дребно, а морковът на кубчета.
Във вряща вода се слага копривата и се оставя около 1 минута да се попари.
След това се изважда от водата, измива се със студена вода и се изцежда.
Оставя се настрани да поизстине.
В сгорещено олио се запържват лукът и морковът. Към тях се прибавя измитият ориз и се запържва малко и той с тях.
Копривата се нарязва на дребно.
Към зеленчуците и ориза се добавя нарязаната коприва и 1.5 - 2 чаши от прецедената вода, в която е била попарена копривата.
Когато заври, се добавя сол.
Оставя се на слаб огън до готовност на ориза. Накрая се добавя черен пипер на вкус и пролетната манджа е готова.
Преди сервиране бързия ориз с коприва се поръсва малко лимонов сок.