Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Веган пица с блат от цвекло

Веган пица с блат от цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Веган пица с блат от цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Точно заради такива рецепти понякога и ние се чудим дали да не станем вегани"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • червено цвекло - 150 г сварено
  • вода - 80 мл
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 300 г + за поръсване на плота
  • сол - 1 ч.л.
  • Веган сос
  • каперси - 100 г
  • картофи - 50 г
  • моркови - 50 г
  • лук - 50 грама
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • бирена мая - 30 г
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден
  • чесън - 1 - 2 щипки, на прах
  • черен пипер - 2 щипки, фино смлян
  • червен пипер - 1 щипка
  • За плънка
  • тиквички - 1/2 бр.
  • червен лук - 1 средна глава
  • босилек - 1 стрък
  • доматено пюре - 4 с.л. или на вкус
  • гъби - 6 бр. печурки
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • риган - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на тестото за веган пицата. Пасирайте или смелете в блендер червеното цвекло със водата.

Пресейте брашното в купа и смесете с маята. Направете в средата кладенче и в него сипете червеното пюре и солта.

Замесете гладко тесто и си добавете малко брашно, ако ви лепне в началото. Когато е готово, приберете в купата и оставете да втаса за 30 минути.

Тук е моментът да ви успокоя, че маята може да се използва за веган рецепти, защото не е от животински произход, но има строги вегани, които не я допускат в диетата си. Ако сте от тях, просто я пропуснете и няма проблем, само в такъв случай разточете блатовете на много тънко и знайте, че ще станат по-хрупкави.

От тестото може да оформите една голяма пица в тавата на фурната, или две по-малки, кръгли.

Оставете блатовете за 15 минути и през това време направете сос, който ще имитира сирене, но е изцяло веган.

За веган соса смелете каперсите и бирената мая. Към тях настържете на фино ренде картофа, моркова и лука. Залейте със зеленчукови бульон и варете под капак 10-12 минути.

Сложете сока от лимон, чесъна, черен и червен пипер, а при нужда и малко сол. Пасирайте и сосът е готов.

Намажете пицата/ите с доматите, а върху тях подредете тънко нарязани гъби, тиквички и червен лук. Поръсете със зехтин, риган и малко сол и сложете да се пече на 220 градуса в предварително загрята фурна (за около 15 минути или до златист загар на ръбчетата)

Върху готовата пица разпределете от соса от веган сирене и поднесете със свежи листа босилек.

Веган пицата с блат от цвекло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: