Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на тестото за веган пицата. Пасирайте или смелете в блендер червеното цвекло със водата.
Пресейте брашното в купа и смесете с маята. Направете в средата кладенче и в него сипете червеното пюре и солта.
Замесете гладко тесто и си добавете малко брашно, ако ви лепне в началото. Когато е готово, приберете в купата и оставете да втаса за 30 минути.
Тук е моментът да ви успокоя, че маята може да се използва за веган рецепти, защото не е от животински произход, но има строги вегани, които не я допускат в диетата си. Ако сте от тях, просто я пропуснете и няма проблем, само в такъв случай разточете блатовете на много тънко и знайте, че ще станат по-хрупкави.
От тестото може да оформите една голяма пица в тавата на фурната, или две по-малки, кръгли.
Оставете блатовете за 15 минути и през това време направете сос, който ще имитира сирене, но е изцяло веган.
За веган соса смелете каперсите и бирената мая. Към тях настържете на фино ренде картофа, моркова и лука. Залейте със зеленчукови бульон и варете под капак 10-12 минути.
Сложете сока от лимон, чесъна, черен и червен пипер, а при нужда и малко сол. Пасирайте и сосът е готов.
Намажете пицата/ите с доматите, а върху тях подредете тънко нарязани гъби, тиквички и червен лук. Поръсете със зехтин, риган и малко сол и сложете да се пече на 220 градуса в предварително загрята фурна (за около 15 минути или до златист загар на ръбчетата)
Върху готовата пица разпределете от соса от веган сирене и поднесете със свежи листа босилек.
Веган пицата с блат от цвекло е готова.