Начин на приготвяне
Започваме с направата на чипс от кожата.
Махаме внимателно кожата от патешкото месо, почистваме и измиваме. Редим в тава с хартия за печене, поръсваме със сол. Слагаме отгоре друго парче хартия и върху нея друга тава, така че да притиска. Печем на 150 °C за около час.
Изрязваме малко от горната част на глава чесън. Слагаме я да се пече при чипса за 35-40 минути, но внимаваме да не изгори.
За пюрето от моркови: В голяма касерола слагаме едро нарязаните моркови. Варим до готовност. Отцеждаме водата и ги слагаме в блендер. Добавяме печените обелени скилидки чесън, зеленчуковия бульон, зехтина, щипка кимион, щипка куркума, сол и черен пипер на вкус. Смиламе всички продукти до получаване на гладка смес.
За карамелизирането: Нарязваме ябълките на шайби, сливите на резенчета, а морковите измиваме и подсушаваме. В тиган слагаме захарта и кравето масло. Щом сместа започне да се карамелизира, слагаме ябълките, сливите и морковите. Карамелизираме и от двете страни. Готвим по 3-4 минути от страна. Вадим и редим в чиния.
За филетата: Включваме фурната на 200°C да загрее. В горещ тиган поставяме филетата с кожата надолу (на тези, на които е останала), като предварително сме я нарязали на ромбове. Добавяме пресни стръкчета розмарин и мащерка. Намаляваме котлона и запичаме за 5 минути. От другата страна 3 минути. Вадим от тигана и ги поставяме в тава. Овкусяваме със сол и черен пипер и ги поставяме във вече загрялата фурна за 8-10 минути. Изваждаме и ги поставяме върху дъска.
За соса: В тигана с мазнината от месото запържваме гъби кладница. Овкусяваме със сол и черен пипер. Изваждаме и поставяме в чиния. Към мазнината добавяме царевичното нишесте и зеленчуковия бульон и готвим до готовност. Сосът не трябва да е много гъст. Прецеждаме през цедка в купичка.
В чиния слагаме от шайбите ябълка. Отгоре поставяме от патешкото, срязано по диагонал. Отстрани поставяме от гъбите и морковеното пюре. Поливаме с гъбения сос.
В чинията с ароматното патешко магре редим резенчета от сливите. Поставяме внимателно моркова отгоре, декорираме с пюре, цветенца и листенца.
Патешкото магре с гъбен сос и пюре от моркови е готово.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа