Начин на приготвяне
Предлагам ви алтернатива и опростена версия на класическата Торта - пай Pasqualina. Класическата форма е кръгла от пясъчно тесто.
Бърза и лесна рецепта, подходяща за Великденския период. Сервира се като предястие на Великден или като обяд на излети. Pasqualina е солена торта от лигурийски произход, характерна за пролетния и великденския период.
В оригиналната рецепта се използва prescinseua, който е типичен млечен продукт за провинция Генуа и съседните райони, нещо средно между кисело мляко и рикота, малко по-кисело и на бучки. Ние можем спокойно да приготвим с нашето гъсто кисело мляко.
Сложете 3 яйца в тенджера със студена вода. Оставете да заври и гответе 10 минути. Отцедете яйцата, обелете ги и ги оставете да се охладят.
Сварете спанака в подсолена вряща вода. Когато спанакът е сварен и мек, изключете котлона и го отцедете в гевгир. След това накълцайте с нож.
Задушете в тиган нарязаната глава лук. Отделно в купа смесете добре отцедената рикота (извара) с канелата, щипка сол и белтъка.
Когато приключите, добавете спанака, задушения лук и настърганото сирене (пармезан). Разбъркайте, за да се смесят добре съставките. Развийте бутер тестото.
Подредете 2/3 от пълнежа върху дългата страна на тестото - поставете твърдо сварените яйца върху пълнежа, на еднакво разстояние едно от друго. Покрийте с останалия пълнеж, оставяйки свободно място от около 10/12 см бутер тесто.
Нарежете свободната част от тестото на ивици от около 2 сантиметра.
Преплетете лентите както ви харесва - една по една или три по три, правейки плитки от бутер тесто, когато приключите ще получите красиво бутер руло.
Намажете повърхността на чудното солено руло с разбития жълтък заедно със супена лъжица мляко.
Поръсете повърхността на рулото със сусам. Накрая можете да оставите великденското руло да почива в хладилника, докато се загрее фурната.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 35 минути или докато стане златиста и хрупкава.
Когато приключите, извадете великденското бутер руло с яйца и спанак от фурната и го поднесете топло или студено.
Насладете се!