Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Солено Руло»Великденско бутер руло с яйца и спанак

Великденско бутер руло с яйца и спанак

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Великденско бутер руло с яйца и спанак
Снимка: Ivelina
1 / 3
29/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 ролка, правоъгълна
  • рикота - 250 г (извара)
  • канела - 1 щипка на прах
  • сол - 1 щипка
  • пармезан - 2 с.л. настърган
  • спанак - 350 г
  • лук - 1 глава малка
  • зехтин - 2 с.л. или на вкус
  • яйца - 3 твърдо сварени
  • белтъци - 1 бр. за пълнежа
  • за намазване
  • прясно мляко
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви алтернатива и опростена версия на класическата Торта - пай Pasqualina. Класическата форма е кръгла от пясъчно тесто.

Бърза и лесна рецепта, подходяща за Великденския период. Сервира се като предястие на Великден или като обяд на излети. Pasqualina е солена торта от лигурийски произход, характерна за пролетния и великденския период.

В оригиналната рецепта се използва prescinseua, който е типичен млечен продукт за провинция Генуа и съседните райони, нещо средно между кисело мляко и рикота, малко по-кисело и на бучки. Ние можем спокойно да приготвим с нашето гъсто кисело мляко.

Сложете 3 яйца в тенджера със студена вода. Оставете да заври и гответе 10 минути. Отцедете яйцата, обелете ги и ги оставете да се охладят.

Сварете спанака в подсолена вряща вода. Когато спанакът е сварен и мек, изключете котлона и го отцедете в гевгир. След това накълцайте с нож.

Задушете в тиган нарязаната глава лук. Отделно в купа смесете добре отцедената рикота (извара) с канелата, щипка сол и белтъка.

Когато приключите, добавете спанака, задушения лук и настърганото сирене (пармезан). Разбъркайте, за да се смесят добре съставките. Развийте бутер тестото.

Подредете 2/3 от пълнежа върху дългата страна на тестото - поставете твърдо сварените яйца върху пълнежа, на еднакво разстояние едно от друго. Покрийте с останалия пълнеж, оставяйки свободно място от около 10/12 см бутер тесто.

Нарежете свободната част от тестото на ивици от около 2 сантиметра.

Преплетете лентите както ви харесва - една по една или три по три, правейки плитки от бутер тесто, когато приключите ще получите красиво бутер руло.

Намажете повърхността на чудното солено руло с разбития жълтък заедно със супена лъжица мляко.

Поръсете повърхността на рулото със сусам. Накрая можете да оставите великденското руло да почива в хладилника, докато се загрее фурната.

Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 35 минути или докато стане златиста и хрупкава.

Когато приключите, извадете великденското бутер руло с яйца и спанак от фурната и го поднесете топло или студено.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: