Начин на приготвяне
Гръцкият великденски хляб, наречен Tsoureki е много подобен на нашия козунак, но има малко различни нотки на аромати, които са си специфични за него.
Както и всяко друго традиционно печиво, така и Цуреки има различни вариации и интерпретации, според вкуса и предаваните традиции във всеки дом.
Освен ароматите, типично за този сладък хляб е и това, че се декорира с червени великденски яйца, понякога дори се пече заедно с тях. При този вариант обаче самият хляб се оцветява от боята, която макар да знаем, че е безвредна, все пак можем да изберем да не го правим, а да украсим с яйцата чак след като е готов.
Първа стъпка, за да развием ароматите, е да смелим заедно захарта, портокаловите кори и зрънцата кардамон.
Маята си разтваряме в леко затопленото мляко (37 градуса, не повече) и оставяме да шупне за 8-10 минути.
Пресяваме брашното в купа и в средата правим кладенче, в което сипваме леко разбитите три яйца (а може и белтъка на четвъртото, защото за намазване накрая ще бъде достатъчен само жълтъкът. Ако сложите белтъка, малко ще се увеличи и количеството брашно, но това ще усетите при замесването впоследствие и ще си поръсвате колкото е нужно).
При яйцата в кладенчето сипваме шупналата мая, смляната захар с аромати, узото, махлебито и мекото масло.
Замесваме тесто, което прехвърляме на набрашнен плот и работим с него докато спре да лепне, стане еластично и виждаме ясно изразени глутенови връзки.
Оформяме на топка, прибираме в купата и завиваме със прозрачно фолио. Така чакаме да втаса за час и 20 минути.
Втасалото тесто разделяме на три равни части, от всяка оформяме и разтегляме фитил.
Трите фитила сплитаме на плитка и оставяме отново да втаса за 30-40 минути. Тук е момента и да сложим отгоре боядисаните яйца, ако искаме да печем заедно с тях и да останат вградени в козунака.
Намазваме с разбито яйце и поръсваме с филирани бадеми.
Печем в загрята на 170 градуса фурна като пъхаме тавата с гръцкия хляб, когато температурата е още 50 градуса. По този начин ще продължи да бухва.
Времето за печене е около 30 минути или до приятен тъмно-златист загар.