Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с лимонова кора и коняк

Козунак с лимонова кора и коняк

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Козунак с лимонова кора и коняк
Снимка: Мария Божилова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
480 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
500 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 1 1/2 кг
  • прясно мляко - 400 мл + 3 с.л. за намазване
  • яйца - 8 бр. + 1 бр. за намазване
  • свинска мас - 300 г
  • краве масло - 200 г
  • захар - 400 г + за поръсване
  • мая - 1 бр. кубче за 2 кг
  • лимони - 2 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • коняк - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава на дребно в малка купа.

Прясното мляко се затопля леко.

Маята се разбърква с малко прясно мляко и се оставя за 10 мин.

Яйцата се разбъркват в купа. Прибавя се захарта. Разбърква се много добре.

Добавя се настърганата кора на лимоните, ванилиите и коняка.

Маста и маслото се разбъркват много добре, като трябва да са разтопени на стайна температура.

2/3 от мазнината се прибавя към яйцата.

Сместа се разбърква с миксер до получаване на хомогенна смес.

Прибавя се разтворената мая. Разбърква се много добре.

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси.

Яйчената смес се прибавя постепенно към брашното при продължително бъркане.

Замесва се меко козуначено тесто, като се добавя още от мазнината. Тестото се оставя да втаса покрито с домакинско фолио.

Тестото се разделя на 5 топки.

Всяка топка се разделя на три топки, които се оформят на фитили.

Плете се на плитка козунак, след което се поставя в намазана с мазнината тава.

При плетенето на козунака не се прибавя брашно, като се използва мазнината от нас и масло.

Великденските козунаци се оставят да втасат, докато удвоят обема.

Намазват се с разбъркано яйце с прясно мляко.

Поръсват се със захар.

Пекат се 10 мин на долен реотан в предварително загрята фурна на 160 °C, след което се пекат козунаците с лимонова кора и коняк още 10 мин на горен и долен реотан на 180 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: