Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак, месен изцяло с кухненски робот

Козунак, месен изцяло с кухненски робот

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Козунак, месен изцяло с кухненски робот5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 220 г + 1 с.л. + за поръсване
  • прясно мляко - 200 мл + 3 с.л.
  • вода - 6 с.л.
  • краве масло - 80 г
  • слънчогледово олио - 80 мл
  • лимонова есенция - 1/2 капсула
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • мая - 1 кубче /или 2 пакета суха мая/
  • шоколад
  • мармалад
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купичка заедно със захарта, около 1 с.л., и 1 с.л. брашно. Стопляме малко водата и я прибавяме в купичката и разбъркваме. Оставяме за 15 минути маята да шупне.

Стаята, в която правим козунака, трябва да е топла. Изкарваме яйцата и брашното на стайна температура.

Разбиваме яйцата в купа и прибавяме захарта със затопленото (захарта е добавена при млякото преди да започнем, за да се разтопи) прясно мляко.

Добавяме по малко и разбъркваме, добавяме затопленото олио и половината от маслото (аз си разтопявам маслото и към него добавям олиото, така и двете са топли), ванилията и лимоновата есенция.

Пресяваме брашното 2-3 пъти и поръсваме с щипка сол. След това започваме да добавяме от брашното по малко, докато роботът бърка и оставяме да меси до получаване на меко и леко лепнещо тесто за козунак.

След това започваме да добавяме по 1-2 с.л от маслото, което остана. Оставяме да меси около 30-35 мин., като първо меси на по-ниски обороти, докато поеме маслото, а после на по-високи.

След това намазваме купата и покриваме тестото и оставяме да втасва на топло или във фурната на 50 градуса около час. След това отново примесваме и разделяме на топки.

Козуначеното руло направих, като разточих 2 топки тесто на правоъгълник и намазах със шипков мармалад. Поръсих с орехи единия правоъгълник и навих на руло, като защипах добре краищата.

Разточва се втори правоъгълник, малко по-голям от първия, който е обвивката, с която се прави плетеницата. Ролята на тази обвивка не е само декоративна.

При загряване плънката от мармалад или сладко се втечнява и има лошия навик да се излива навън. Така прихваната във втори слой, тя остава вътре и рулото изглежда чудесно, а най-важното не е омазано с изтекъл мармалад.

Готовият козунак се прехвърля в тава, застелена с хартия за печене и се оставя да втаса за около 40-45 минути.

Другите два козунака сплетох с по три фитила, като всеки фитил леко разточих и сложих начупен шоколад и хубаво прищипах. След това сплетох на козуначена плитка и един по-малък козунак, който е с два фитила и е обикновен. Тях също сложих в тава, застлана с хартия, покрих и оставих да втасват около час, час и нещо.

Мажем козунаците с 1 разбито яйце и 3 с.л. прясно мляко, може да поръсим с ядки. Печем в предварително загрята фурна около 40-45 мин. Първо, 10 мин. на 180 градуса и след това намаляваме на 150 градуса.

Ако виждате, че загаря сложете фолио отгоре. Като изкараме от фурната козунака, месен изцяло с кухненски робот, мажем със студен захарен сироп и поръсваме щедро със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: