Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за Великден

Погача за Великден

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k10k13
Погача за Великден2 / 2
06/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1, 200 кг, тип 500
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 300 мл
  • топла вода - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр. без един жълтък
  • олио - 3 с.л.
  • за плънката
  • масло - 100 г
  • крема сирене - 200 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • орехи - за поръсване, смлени
  • микс от семена - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята с млякото и захарта, прибавяме и малко брашно и оставяме да втаса.

След това замесваме с останалите продукти меко тесто и пак оставяме да втаса.

Когато е вече готово, го разделяме на три части.

Разточваме първата част, намазваме с масло и крема сирене.

Сгъваме тестото на две, след което разточваме двата слоя и отново мажем с масло и крема сирене.

Сгъваме още веднъж тестото и го разрязваме на триъгълници.

Във всеки триъгълник правим прорез по средата като прехвърляме тясната част през дупката.

Вземаме си втората част на тестото и си оформяме малки топчета.

Подреждаме ги в кръг по периферията на кръгла тава, а до тях подреждаме оформените триъгълници, като поставяме върха към средата.

А сега идва ред и на третата част.

Разточваме дебела кора с диаметър около 20 см.

Намазваме с масло и крема сирене и я оформяме на топка, която поставяме в центъра на тавата.

Оставяме погачата за 1 час да втаса, след което намазваме с жълтъка и поръсваме топката със смлените орехи или със микс от семена.

Поставяме празничната пита да се пече в предварително загрята фурна.

Поднасяме погачата за Великден, докато е още топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: