Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Сръбски сладкиш щрудел с мак

Сръбски сладкиш щрудел с мак

00000000000000
Чирак
11272
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Сръбски сладкиш щрудел с мак6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
30
"Нищо не е в състояние да ви зарадва така, когато навън е минус 15 градуса, а вътре в топлата стая замирише на домашен щрудел с мак, по домашна рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг меко
  • мая - 30 г прясна
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 300 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сол - щипка
  • мас - 100 г /или 100 мл олио/
  • яйца - 4 бр.
  • за пълнежа
  • мак - 400 г смлян
  • мармалад от сливи - 2 с.л.
  • ром - 1 к.ч. /или няколко капки есенция/
  • ром захар - 2 пакетчета (може да замените с ванилова захар)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От килограм брашно отделете 200 г за домесване и посипване.

Останалото брашно пресейте, добавете бакпулвера и солта, поставете в тенджера и леко загрейте, месете на сухо, за да бъде брашното хладко и сипко.

От литър прясно мляко отделете 200 мл, за да бъде хладко, в него разбийте лъжичка захар и добавете маята, за да се активира. Докато чакате маята, загрейте останалото мляко, в пресятото брашно направете дупчица в центъра и в нея добавете 2 цели яйца, 2 белтъка и 100 мл свинска мас (или олио). Замесете с малко брашно, добавете и малко мляко.

Когато маята се активира (да шупне като пяна на бира, внимавайте да не прокисне, да не бъде прекалено шуплеста), изсипете я в съда с брашното и меко замесете на ръка, долейте ако е нужно още малко мляко, тестото трябва да е меко, разтегливо и когато се вземе в ръце, а не е твърдо и сбито.

Оформете тестото за сръбския сладкиш на голямо топче, трябва да го омесите добре на плота, за да е еластично, месете, докато не започнат да се появяват мехурчета по повърхността. Намажете тестото с мас или олио и оставете покрито на топло, за да втаса. Повторете месенето два пъти.

На второто премесване разделете топчето на четири малки части с приблизително еднакъв размер. Трябва да следите температурата на помещението, в което месите, да е топла. Съда с тестото дръжте на топло, но не и горещо място. Тестото ще е готово за пълнене, чак когато удвои обема си.

Докато тестото втасва, трябва да преварите 200 г захар и 300 мл мляко. Когато заврат, свалете ги от котлона, добавете мака и смесете. Върнете за още малко на котлона, около 5 минути, като непрекъснато бъркате, за да не загори.

Оставете малко да изстине, добавете мармалада и рома, омесете добре.

Набрашнете плота и точилка и започнете да разточвате топчетата. Внимавайте корите да не се скъсат и да не мачкате прекалено много тестото. Намажете кората по цялата повърхност, като трябва да разпределите пълнежа на четири равни части, така че да е еднакво количество за четирите кори.

Навийте на руло всяка кора и поставете в намазнена тава с наложена хартия за печене подмазана с олио.

Оставете наредения сладкиш да втаса още веднъж за кратко, посипете с ваниловата захар и поставете във предварително загрята на 250 градуса фурна. Сладкото руло трябва да удвои обема си при печенето.

Пече се около 40 минути, докато не придобие приятен загар. Желателно е да не отваряте вратата на фурната, докато се пече разкошният щрудел, за да може тестото да не спадне и да не стане жилаво.

Когато сръбският сладкиш щрудел с мак се изпече, извадете от фурната и покрийте с кърпа да се отпусне и да се охлади. Преди да нарежете посипете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: