Начин на приготвяне
Смесват се млякото и водата и леко се затоплят. В тях се активира маята заедно със захарта. При шупналата мая се пресява брашно до меко тесто и солта.
Започва да се измесва, като поетапно се вкарва олиото. Тестото се оставя на топло да втаса.
Сплита се на плитка или по избор и отново втасва.
Може да се направи украса на празничната питка от солено тесто за декориране или друго по избор.
Самото тесто също може да се изрисува като Свети Георги с помощта на подправки или хранителна боя. Ще се ориентирате по снимките за самата рисунка.
Преди печене плетената питка се намазва с яйце. Пече се около час на 170 градуса или до суха клечка.
Пухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза.