Начин на приготвяне
В купичка си сипваме маята, малко топло мляко, 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар, оставяме да шупне.
В голяма купа си слагаме пресятото брашно, солта, разбитите яйца (оставяме си един жълтък за намазване) захарта, разтопеното масло, олиото, ракията, настърганата кора лимон, ваниловата захар, есенцията и шупналата мая.
Започваме да омесваме меко тесто, като добавяме прясното мляко. Намазняваме готовото тесто и оставяме да втаса.
Щом тестото втаса оформяме си козунаците и ги подреждаме в тава, оставяме да втасат.
Щом втасат намазваме малките козуначета с разбития жълтък, поръсваме със сусам и печем в предварително загрята фурна до-готовност.
По-желание може да сложите пълнеж в меките кръгли козуначета по ваш избор.