Начин на приготвяне
Олиото, солта, меда и червения пипер се смесват и с получената марината се намазва агнешкия бут.
След това в тавата се доливат 1-2 чаши вода и се слагат зелените подправки (розмарин, магданоз, мента).
Агнешкото месо се завива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 3 часа.
След изтичане на на три часа в тавата се добавят нарязаните на едро картофи, чесъна и лука (слага се само бялата част, без перата).
Месото се полива със соса от тавата и отново се завива. Агнешкото с картофи се връща се във фурната за още час на 160 градуса.
След това се отвива, фурната се увеличава на 180 градуса и агнешкото се пече още половин час, като на всеки 10 минути обилно се залива със соса от тавата.
Крехкото печено агнешко като локум сервираме за великденската трапеза.