Начин на приготвяне
Смесете киселото мляко със содата и оставете да шупне.
В голяма купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите. Прибавете шупналото кисело мляко, настърганата лимонова кора и разтопената (но не гореща) свинска мас, разбъркайте до еднородна смес.
Започнете да добавяте от пресятото брашно, като бъркате, докато е възможно и замесете много меко тесто за курабийки. Щом спре тестото да се лепи по пръстите, спирате да добавяте брашно.
С леко намаслени ръце късайте и оформяйте от тестото топчета колкото голям орех. Подредете ги на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Разбийте яйцето много добре и намажете домашните курабийки, поръсете ги със захарта обилно.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златист цвят.
Също така можете да разточите тестото на кора с дебелина 1 см и да изрязвате бабешките курабийки с формички.