Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифлички с мак

Козуначени кифлички с мак

Козуначени кифлички с мак
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
32
"Който успее да вземе повече кифлички, той е истинският късметлия днес"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 7 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • ракия - 1 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова есенция
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • брашно - 600 г
  • краве масло - 45 мл разтопено
  • олио - 45 мл
  • мармалад - по избор
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира с малка част от прясното мляко и лъжичка захар. Останалото мляко и захарта се загряват, докато тя се разтопи.

Оставят се да се охладят, а през това време се пресява брашното. Хубаво е да се пресее поне два пъти.

В купа се разбиват трите яйца и белтъкът на четвъртото заедно с лъжица ракия, ванилията, лимоновата есенция и настърганата лимонова кора.

По средата на брашното се прави кладенче и в него се изливат разбитите яйца, изстиналото подсладено мляко и шупналата мая. Замесва се меко и гладко козуначено тесто. В процеса на месене на струйка и на порции се добавят смесените два вида мазнина. Ако е необходимо, се добавя брашно за доизмесване. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа или фолио и оставя на топло, докато хубаво бухне.

Втасалото тесто се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на кръг, който с помощта на остър нож се нарязва на триъгълници. В основата на всеки триъгълник се слага по малко мармалад по избор. Аз използвах шипков.

Триъгълниците се навиват и оформят на пухкави кифлички, които се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.

Оставят се да втасат повторно, тогава се намазват с останалия разбит жълтък с лъжица прясно мляко. Козуначените кифлички се поръсват с маково семе и поставят да се пекат в загрята на 180°C фурна за около 25 минути.

За да станат меки, може във фурната да се постави метален съд с вода.

Тези вкусникозуначени кифлички с мак са отлично допълнение към великденската трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: