Начин на приготвяне
В дълбока купа сипете брашното с щипка сол. Добавете омекналото масло и едно яйца, разбъркайте. Налейте водата и постепенно замесете меко тесто, което не бива да лепне.
Подгответе си малка кръгла тава за печене. Сложете на дъното ѝ хартия за печене или я намаслете и набрашнете.
Разточете тестото на кора с диаметър, който е малко по-голям от дъното на тавата. Сложете кората вътре и с ръце оформете ръбче - около 2 см.
Набодете на няколко места с вилица, за да не се надуе по време на печене. Печете блата в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.
Измийте копривата, след което я бланширайте за 2-3 минути в подсолена вряща вода. Отцедете добре и я наситнете.
Натрошете сирене върху основата за соления пай. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Добавете резените шунка и накрая разпределете бланшираната коприва.
Разбийте две яйца с прясното мляко и залейте всичко. Наредете парчета чедър и сложете пая да се запече до готовност на заливката - около 20-тина минути.
Пролетният пай с коприва и сирене е готов. Охладете и нарежете на парчета.