Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пролетен пай с коприва и сирене

Пролетен пай с коприва и сирене

Пролетен пай с коприва и сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Точно тази комбинация от коприва и сирене може да ви остави без думи"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • типово брашно - 250 грама
  • вода - около 50 мл
  • яйца - 1 брой
  • масло - 50 грама (меко)
  • сол - 1 щипка
  • плънка
  • кашкавал - 80 грама (настърган)
  • коприва - 150 грама
  • шунка - 50 г
  • чедър - 50 г
  • сирене - 80 грама (натрошено)
  • заливка
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 2 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа сипете брашното с щипка сол. Добавете омекналото масло и едно яйца, разбъркайте. Налейте водата и постепенно замесете меко тесто, което не бива да лепне.

Подгответе си малка кръгла тава за печене. Сложете на дъното ѝ хартия за печене или я намаслете и набрашнете.

Разточете тестото на кора с диаметър, който е малко по-голям от дъното на тавата. Сложете кората вътре и с ръце оформете ръбче - около 2 см.

Набодете на няколко места с вилица, за да не се надуе по време на печене. Печете блата в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.

Измийте копривата, след което я бланширайте за 2-3 минути в подсолена вряща вода. Отцедете добре и я наситнете.

Натрошете сирене върху основата за соления пай. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Добавете резените шунка и накрая разпределете бланшираната коприва.

Разбийте две яйца с прясното мляко и залейте всичко. Наредете парчета чедър и сложете пая да се запече до готовност на заливката - около 20-тина минути.

Пролетният пай с коприва и сирене е готов. Охладете и нарежете на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: