Начин на приготвяне
Почистете и нарежете на шайби картофите. Сварете ги в подсолена вода, колкото да омекнат леко. Отцедете от водата и оставете настрани да изстинат.
Почистете и нарежете на дребно лука и лапада. Пилешкото филе нарежете на дребно и овкусете със сол и черен пипер.
В тиган загрейте олиото и запържете пилешкото за кратко. Извадете месото и в същата мазнина запържете лука и лапад. Когато течноста се изпари, върнете месото в тигана, овкусете със сол, черен пипер и чубрица.
Разбъркайте добре, свалете от котлона и прибавете нарязания магданоз. Изсипете сместа в гевгир и оставете да се отцеди излишната течност и да се охлади.
Сглобете пая във форма за торта с подвижно дъно и диаметър 22 см, застлана с хартия за печене. Намажете корите с олио една по една и подредете като ветрило във формата, като оставите половината кори извън формата (вижте снимките).
На дъното на пая наредете половината картофи, овкусете ги със сол и черен пипер. Отгоре изсипете сместа от лапад и пилешко, притиснете хубаво с лъжица. Отгоре наредете останалите картофи, овкусете със сол и черен пипер. Завийте краищата на корите, намажете с олио и поръсете със сусам.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна. Когато паят стане леко златист отгоре, отворете формата и махнете ринга, за да се изпече и отстрани. Когато стане златист от всички страни, извадете от фурната. Сервирайте с лъжица кисело мляко и свежа салата по избор.
Коментари