Начин на приготвяне
Рецептата за този киш видях в предаването Черешката на тортата и нейн автор е радиоводещата Богдана Трифонова от БГ Радио.
За основата на соления киш тя използва бяло брашно, но аз реших да пробвам с пълнозърнесто от лимец, което смесих с бяло пшенично в съотношение 50/50.
Започнах с направата на основата за киша, като смесих маслото с двата вида брашно. Маслото трябва да е меко.
Втрих с пръсти маслото и брашното до образуване на маслени трохи.
След това прибавих фино настъргано Грана Падано (може и пармезан), солта и разбърках добре.
Накрая добавих 1 яйце и замесих тесто.
При нужда се добавя 1-2 лъжици вода.
Тестото се приготвя много бързо, буквално за 10 минути.
Готовото тесто за киш веднага разпределих във форма за печене с диаметър 26-28 см, като оформих и борд. Може и да го разточите между два пласта хартия за печене.
Прибрах го в хладилник за 30 минути.
През това време бланширах копривата и приготвих плънката.
Добре почистена и измита коприва бланширах във вряща вода за няколко минути, след което отцедих и нарязах на ситно.
Към охладената коприва прибавих яйцата и разбърках.
Последователно добавих и останалите продукти за плънката, без моцарелата и чери доматите.
Охладената основа за киша извадих от хладилника, надупчих с вилица и сложих да се пече в загрята фурна на 200 °C за 15 минути, докато леко се запече.
След това извадих от фурната, напълних с плънката и поръсих с настъргана моцарела.
Финално наредих разполовени чери домати и сложих отново да се пече на 200 °C с вентилатор за още 20 минути.
Получи се изключително вкусен пролетен киш с коприва, който сервирайте с чаша бяло вино като предястие или лек обяд.
Добър апетит!
Коментари