Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Пролетен киш с коприва

Пролетен киш с коприва

Пролетен киш с коприва
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Получи се изключително вкусен пролетен киш с коприва, който сервирайте с чаша бяло вино като предястие или лек обяд."

Необходими Продукти

  • основа
  • масло - 110 г
  • брашно от лимец - 110 г пълнозърнесто
  • пшенично брашно - 110 г тип 500
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • грана падано - 3 с.л.
  • вода - 1 или 2 с.л. студена
  • плънка
  • коприва - 150 г бланширана
  • яйца - 3 бр.
  • сметана - 200 мл готварска
  • сирене - 150 г
  • грана падано - 3 с.л.
  • сушени домати - 50 г в зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • моцарела - 100 г настъргана
  • чери домати - 8 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за този киш видях в предаването Черешката на тортата и нейн автор е радиоводещата Богдана Трифонова от БГ Радио.

За основата на соления киш тя използва бяло брашно, но аз реших да пробвам с пълнозърнесто от лимец, което смесих с бяло пшенично в съотношение 50/50.

Започнах с направата на основата за киша, като смесих маслото с двата вида брашно. Маслото трябва да е меко.

Втрих с пръсти маслото и брашното до образуване на маслени трохи.

След това прибавих фино настъргано Грана Падано (може и пармезан), солта и разбърках добре.

Накрая добавих 1 яйце и замесих тесто.

При нужда се добавя 1-2 лъжици вода.

Тестото се приготвя много бързо, буквално за 10 минути.

Готовото тесто за киш веднага разпределих във форма за печене с диаметър 26-28 см, като оформих и борд. Може и да го разточите между два пласта хартия за печене.

Прибрах го в хладилник за 30 минути.

През това време бланширах копривата и приготвих плънката.

Добре почистена и измита коприва бланширах във вряща вода за няколко минути, след което отцедих и нарязах на ситно.

Към охладената коприва прибавих яйцата и разбърках.

Последователно добавих и останалите продукти за плънката, без моцарелата и чери доматите.

Охладената основа за киша извадих от хладилника, надупчих с вилица и сложих да се пече в загрята фурна на 200 °C за 15 минути, докато леко се запече.

След това извадих от фурната, напълних с плънката и поръсих с настъргана моцарела.

Финално наредих разполовени чери домати и сложих отново да се пече на 200 °C с вентилатор за още 20 минути.

Получи се изключително вкусен пролетен киш с коприва, който сервирайте с чаша бяло вино като предястие или лек обяд.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Еха,просто невероятен изглежда, а за вкуса , не мога да си представя...
31.05.2023 14:54
1
1
Покажи всички подкоментари
AneliaStefanova
AneliaStefanova
Изглежда невероятно вкусно?
07.03.2023 10:25
1