Начин на приготвяне
Маята се изсипва в малка купа.
Прибавя се 1/3 от захарта и се размива много добре с 1 с.л. от водата.
Оставя се да шупне за 15 мин, след което се прибавя останалата вода.
Брашното се изсипва в дълбока купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и останалата захар. Разбърква се много добре.
Прибавя се маслото, което се втрива, докато се образуват трохи.
Прави се кладенче, в което се изсипва маята. Разбърква се с дървена лъжица.
Когато тестото с лимецово брашно се захване, се меси 10 мин, докато стане гладко и еластично.
Оформя се на топка, намазва се с малко олио и се покрива с намаслено фолио.
Оставя се на топло за 90 мин, покрито с кърпа.
След като втаса, тестото се поставя върху наръсена с брашно плоскост и се меси 10 мин.
Разделя се на две половини. Едната се оформя на топка и се слага в тава върху намазана с олио хартия за печене.
Другата половина се разделя на 6 еднакви къса, които се разтеглят на рула около 20 см.
Две по две рулата се усукват и се нареждат около топката.
Оставя се да втаса 30 мин., след което хляба с лимец се намазва с разбито яйце.
Пече се лимецовият бял хляб по основна рецепта в предварително загрята фурна 30 мин на 200°C върху решетката на пода на фурната.