Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Лимецов бял хляб по основна рецепта

Лимецов бял хляб по основна рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лимецов бял хляб по основна рецепта
Снимка: Мария Божилова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Разчупете този лимецов хляб още топъл и хапвайте! Вкусът и ароматът му са несравними"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 500 г бяло
  • суха мая - 7 г
  • хладка вода - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • краве масло - 20 г
  • олио - 1 с.л.
  • яйце - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се изсипва в малка купа.

Прибавя се 1/3 от захарта и се размива много добре с 1 с.л. от водата.

Оставя се да шупне за 15 мин, след което се прибавя останалата вода.

Брашното се изсипва в дълбока купа, в която ще се меси.

Прибавя се солта и останалата захар. Разбърква се много добре.

Прибавя се маслото, което се втрива, докато се образуват трохи.

Прави се кладенче, в което се изсипва маята. Разбърква се с дървена лъжица.

Когато тестото с лимецово брашно се захване, се меси 10 мин, докато стане гладко и еластично.

Оформя се на топка, намазва се с малко олио и се покрива с намаслено фолио.

Оставя се на топло за 90 мин, покрито с кърпа.

След като втаса, тестото се поставя върху наръсена с брашно плоскост и се меси 10 мин.

Разделя се на две половини. Едната се оформя на топка и се слага в тава върху намазана с олио хартия за печене.

Другата половина се разделя на 6 еднакви къса, които се разтеглят на рула около 20 см.

Две по две рулата се усукват и се нареждат около топката.

Оставя се да втаса 30 мин., след което хляба с лимец се намазва с разбито яйце.

Пече се лимецовият бял хляб по основна рецепта в предварително загрята фурна 30 мин на 200°C върху решетката на пода на фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: