Начин на приготвяне
Оставете червената леща да се кисне 3-4 часа във вода. След това махнете водата, сипете прясна и варете лещата 15 минути. Тя ще бъде готова заради продължителното киснене.
Продължете с подготовката на другите съставки от баницата с леща.
Почистете и нарежете на дребно праза, само бялата част. Запържете до омекване. Сипете доматеното пюре, подправките и гответе до извиране на течността.
Добавете магданоза, наситнен, както и лещата. Объркайте добре.
Вземете една кора за баница, намазнете я, сложете друга кора и сипете от пълнежа на постната баница. Завийте на руло и на охлювче.
Направете същото до изчерпване на кори, подреждайки ги в намаслена правоъгълна тава /22 х 24 см/.
Намажете вкусната баница с олио и печете за половина час на умерена 180-градусова фурна.
Постната вита баница с леща е чудесна за закуска, обяд или вечеря!