Начин на приготвяне
*За рецептата за този вкусен морковен кекс можете да замените маста със свинска или с краве масло.
Настържете морковите на едро ренде.
В подходяща купа разбийте яйцата със захарта с миксер на гъста и хомогенна сме.
На струйка долейте зехтина и маста при продължително разбиване.
На порции към течната смес се добавя пресятото брашно с бакпулвера, като вече бъркате с лъжица.
Най-накрая сместа за морковения сладкиш се разбърква с настърганите моркови, шоколадовите капки иорехите пекан с тахан халва.
Сипва се в силиконова форма за кекс иравномерно се разпределя и заглажда.
Ако не разполагате със силиконова форма, използвайте метална, като трябва предварително да я намажете с мазнина и поръсите с брашно, за да избегнете залепване.
Печете кекса с моркови на 180°C в предварително загрята фурна /без вентилатор/ за около 35 - 40 минути. Готовността на кекса се проверява с клечка за зъби, която трябва да излезе суха след забождането.
Пробвайте за готовност с клечка за зъби или дървено шишче.
След като ароматният кекс е готов, обърнете върху решетка и оставете да изстине.
Отгоре може да поръсите с пудра захар по желание или пудра захар от фурми.
Приятен апетит с този морковен кекс с шоколад и орехи пекан!