Начин на приготвяне
Глинен гювеч за печене.
Фурна - 180 градуса
Доматите се разрязват на кръстче в долната си част и се потопяват в гореща вода за няколко минути. Изваждат се и се обелват, нарязват се на големи кубчета.
Тиквичката се измива, подсушава и с вилица се правят резки по дължина, отстраняват се краищата ѝ и се нарязва на големи кубчета.
Патладжанът без да се бели се нарязва на големи кубчета. Пролетните патладжани не е необходимо да се изцеждат, те нямат горчивина.
Почиства се и зеления фасул, ако има конци се отстраняват с белачка за зеленчуци.
Лукът се почиства и нарязва на четвъртини.
Чушките се почистват и нарязват на кръгчета.
В дълбок тиган с олио се запържва лука до златисто.
На дъното на глинен съд се поставя лука, отгоре патладжана, тиквичката, зеления фасул, чушките и доматите. Поръсва се червен пипер. Залива се с струйка олио, добавя се вода малко под зеленчуците.
Пече се на 180 градуса до готовност на зеленчуците.
Преди сервиране гювечът се посолява със сол и прясно смлян черен пипер. Поръсва се с наситнен магданоз.
Постният Тюрлю Гювеч е много вкусен!
Коментари