Начин на приготвяне
Смелете бисквитите в блендер на фини трохи. Ползвах бисквити Роден край какао, но ако желаете, може да направите чийзкейка и с бисквити с масло или сметана. Въпрос на вкус.
Разтопете маслото, охладете и го добавете към бисквитите. Разбъркайте добре. Прехвърлете сместа във форма със свалящ се борд 22-24 см.
Заравнете и с леко притискане оформете блат. Сложете блат в хладилник за 30 минути да стегне.
През това време пригответе чийзкрема.
Накиснете желатина в 30 мл студена вода и оставете за няколко минути, докато набъбне.
Измийте много добре един лайм и настържете на фино ренде само зелената част на кората му. След това изцедете и сока му.
Разрежете авокадото, обелете и нарежете на малки парчета. Сложете ги в блендер и полейте със сока от лайм. Това няма да позволи на авокадото да почернее. Смелете до гладък крем. Възможно е да останат парченца, които не са се смлели, но това не е проблем.
В купа сложете сиренето Филаделфия и пудрата захар. Разбъркайте до хомогенност. Количество на захарта е малко, но аз ползвах подсладена сметана.
Ако желаете или обичате по-сладки десерти, може да увеличите количеството. Но ви препоръчвам първо да опитате.
Добавете настърганата кора лайм и пюрето от авокадото. Разбъркайте.
Сложете желатина в съд на водна баня, докато се втечни, след което го прибавете към крема.
В друг съд сложете добре охладена сладкарска сметана и разбийте с миксер на високи обороти до твърди връхчета.
Започнете да добавяте от разбитата сметана към крема лъжица по лъжица, като разбърквате внимателно с шпатула, за да не спадне обемът.
Получава се много пухкав крем.
Готовия чийзкрем разпределете върху бисквитения блат и заравнете разкошния чийзкейк.
Настържете кората на половин лайм, а останалата половина нарежете на тънки шайби. Разрежете всяка на четири части.
Декорирайте чийзкейка с фино настъргана кора и парченца лайм.
Приберете в хладилник за няколко часа. Може и за 1 нощ.
Изключително свеж и много вкусен чийзкейк с авокадо и лайм, подходящ за летните месеци.
Да ви е сладко и вкусно!