Пълнено печено пиле в плик

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Пълнено печено пиле в плик
Снимка: Зори
7 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Добър апетит с това вкусно пълнено печено пиле в плик!"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. охладено (около 2 кг)
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • ориз - 1 к.ч.
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр. малък
  • олио - 3 с.л.
  • краве масло - 3 с.л.
  • гъби - 1 шепа сушени, горски
  • чили - 1/2 к.л. едро смляно
  • мащерка - няколко клонки прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цяло пиле се измива, подсушава и опърля. Прехвърля се в плика, в който ще се пече и се поръсва обилно с подправки отвътре и отвън - сол, черен пипер, пушен червен пипер.

Може да добавите и от вашите любими подправки.

Сушените горски гъби (манатарки, пачи крак, челядинки) се заливат с две чаени чаши гореща вода и се оставят настрани.

Оризът се изплаква през няколко води и се залива със студена вода.

В дълбок тиган в олиото и маслото се задушават до омекване ситно нарязаният кромид лук, наситнените скилидки чесън, ситно нарязаният морков и отцедените от водата горски гъби.

Накрая се прибавя оризът. Добавя се постепенно водата от гъбите (2 ч.ч.) и се готви, докато оризът поеме течността.

След това се прибавят подправките - прясна мащерка, ситно нарязана, черен пипер и сол на вкус.

Разбърква се и щом плънката поизстине, пълним пилето с нея. Отворът не се зашива, а се запушва с половин лимон, предварително обелен от кората.

Отгоре пилето се полива с тънка струйка зехтин, около него се пуска цяла глава чесън и няколко клонки прясна мащерка. Налива се кафена чаша вода и плика се завързва.

Пилето в плик се прехвърля в тавичка и се пече във фурната, на средна решетка при температура 180 градуса.

Печеното пиле е готово след около час и 15 минути.

Добър апетит с това вкусно пълнено печено пиле в плик!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: