Начин на приготвяне
За блатовете: С миксер разбийте размекнатото масло с пудрата захар и ваниловата захар.
Прибавете един по един жълтъците от яйцата и разбийте всичко добре. Шоколада за готвене разтопете и прибавете в сместа.
Отделно с миксер разбийте белтъците, добавете захар, бъркайте, докато захарта не се разтопи и не получите хомогенна смес.
В сместа с жълтъците и шоколада с бъркане добавете сместа от белтъци и захар и добавете брашното.
Разбъркайте на ръка, докато смесите всички съставки добре. Излейте сместа в намазана с мазнина и набрашнена тавичка с диаметър 24 см.
Печете 60 минути на 160 градуса (първите 10 минути печете на леко отворена фурна, като сложите дървена лъжица на вратата на фурната).
Извадете готовия блат за торта Сахер от фурната и оставете на решетка да се охлади 20 мин. С остър нож разрежете на 2 през средата, така че да получите два блата.
Затоплете кайсиевия мармалад и го процедете.
Сложете единия блат върху поставка за торта, намажете обилно с мармалад, отгоре сложете втория блат. Намажете външно с мармалад (не мажете горния блат с мармалад).
Пригответе глазурата за шоколадовата торта: Разтопете маслото заедно със сладкарската сметана. Свалете от огъня и смесете с шоколада за готвене. Бъркайте, докато шоколадът не се разтопи.
Сипете захар и вода в тенджера и сложете на котлона, бъркайте, докато захарта не се разтопи. Добавете заквасената сметана, разбъркайте и сипете в сместа с шоколада.
Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Веднага намажете тортата с кайсии с получената глазура - оставете да се разтече от всички страни.
Оставете тортата Сахер да стегне.
Нарежете на парчета с желан размер и сервирайте.