Пирожки по гръцки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пирожки по гръцки
Снимка: Мария Симова
1 / 2
17/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Хапвайте смело от тези пирожки с плънка - по-късно ще му мислите за калориите"

Необходими Продукти

  • вода - 2 ч.ч. топла
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 0.5 ч.л.
  • брашно - около 600 г
  • пълнеж
  • извара - 200 г
  • сирене - 200 г
  • белтък - 1 бр.
  • риган - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете натрошената мая, захарта и топлата вода, разбъркайте да се разтворят.

Добавете олиото и на етапи пресятото брашно, като в едно от добавянията прибавяте солта.

Замесете меко и нелепящо се по пръстите тесто. Поставете тестото в намаслена купа, завийте със стреч фолио и оставете за 90 минути да втасва.

През това време си направете пълнежа, като смесите всички продукти до еднородна смес.

Втасалото тесто разделете на 12 еднакви по големина топчета. С намаслени ръце разтворете топчетата на елипсовидна кора, поставете част от плънката и защипете краищата с вилица, така че да не се отворят пухкавите пирожки по време на пържене.

Наредете така оформените тестени закуски върху набрашнен плот. Нагрейте повечко олио, така че да плуват пирожките по време на пържене.

Пържете пирожките по гръцки от всички страни до златисто кафяв цвят и ги наредете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: