Постна баклава с орехи във формата на рози
Posne baklava ružice sa orasima
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Постна баклава с орехи във формата на рози

Постна баклава с орехи във формата на рози

VecaVeca
Новак
29662k56
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Постна баклава с орехи във формата на рози
Снимка: Veca
1 / 8
23/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Сочни, вкусни, сладки - такива са тези баклавени рози с орехи"

Необходими Продукти

  • За пълнежа
  • орехи - 500 г
  • захар - 400 г
  • За намазване
  • маргарин - 250 г постно
  • За сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 600 г
  • ванилова захар - 10 г
  • лимони - 1 бр.
  • И още
  • кори на баклава - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе сиропа. Налейте водата в тенджера, добавете захарта, ваниловата захар и добре измития и нарязан лимон.

Сложете тенджерата на котлона и варете. Когато заври, варете още 7 минути и свалете тенджерата от котлона. Оставете да се охлади добре.

За пълнежа: В подходяща купа смесете смлените орехи и захарта.

За намазването: Накълцайте маргарина, сложете го в тиган. Разбърквайте, докато маргаринът се разтопи.

Вземете една кора, намажете я с разтопения маргарин, поръсете със сместа от орехи и захар и покрийте с друга кора, но преместете малко отгоре (вижте снимката).

Така подредете 6 кори - и намажете шестата с разтопения маргарин, поръсете със смес от смлени орехи и захар и навийте на руло.

Вземете една кора, намажете я с разтопен маргарин и сложете подготвеното руло и внимателно навийте.

Повторете процедурата още веднъж, като по този начин се получават две ролки. Нарежете двете рула с остър нож на 13 части - рози.

Подредете баклавичките в покрит с маргарин лист за печене.

Загрейте добре фурната на 250 °C, намалете температурата на 120 °C и поставете тавата с рози. Печете ги 60 минути.

Извадете готовите тестени рози от фурната и така горещи ги залейте с охладения сироп.

Оставете постните рози баклава с орехи да се охладят и поемат добре сиропа, след което сервирайте и им се насладете.

Забележка: Най-добре е да ги оставите в хладилника до следващия ден, когато се охладят до стайна температура. Вкусът им е прекрасен - сочна постна баклава с орехи във формата на рози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: