Начин на приготвяне
В топлата вода се размиват 1 с.л. бяло брашно, захарта, солта и маята и се оставят 15 минути на топло, за да шупнат.
Двата вида брашно се смесват и към тях се добавят шупналата смес, прясното мляко, олиото, киселото мляко и едно цяло яйце и белтъка на второто и чубрицата, замесва се меко, нелепнещо тесто и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
След като втаса с намазнени ръце се накъсва на 16 еднакви топки. Ако се ползват големи кренвирши, те се разрязват на половинки, така че да се получат 2 по- малки парчета. Кашкавала се нарязва на ленти с дължината на парчетата кренвирш.
Всяка топка се прави на фитил и с ръка се разплесква като лента. След това тази лента се навива около всяка двойка кренвирш с кашкавал, така че да го покрие хубаво и да се оформи кифла. На дъното на тавата, в която ще ги печем се слага хартия за печене, намазва се леко с мазнина с помощта на четка и кифлите се нареждат върху нея.
Оставят се още 15-20 минути да втасат, намазват се с жълтъка от второто яйце, разбит с малко мазнина, поръсват се с чубрица и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20-30 минути. Към кренвирша и кашкавала може да се добави и резен кисела краставичка.
Забележка: Ако се използва готово ръжено-пшеничено брашно, от него се измерват 600 г.