Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Домашна пуешка шунка

Домашна пуешка шунка

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Домашна пуешка шунка
Снимка: Мария Божилова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
257 мин.
Общо
297 мин.
Порции
10
"По-хубаво от домашно приготвеното няма - особено щом става дума за пуешка шунка"

Необходими Продукти

  • пуешко филе - 1 кг
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • риган - 1 с.л.
  • мащерка - 1 с.л.
  • панагюрска трапезна сол - 1 с.л.
  • черен пипер
  • зехтин - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешкото филе се измива много добре. Почиства се от ципите.

Сухите подправки се разбъркват много добре и се разделят на две части в купички.

Филето се намазва много добре от всички страни с 50 мл зехтин.

Филето се поставя в плик, който предварително е намазан с 50 мл зехтин.

Подправките от едната купичка се изсипват в плика от едната страна на филето.

Внимателно се разпределя върху месото, за да се покрие равномерно.

Филето заедно с плика се обръща и се изсипват подправките от втората купичка, като отново се разпределя много добре.

Филето се завива плътно с плика и се оставя 24 часа в хладилник.

След като се извади от хладилника, се премахва плика и филето се поставя върху тава в дупки.

Слага се в предварително загрята фурна на 250 градуса.

Пече се 17 минути, след което фурната се изключва и филето се оставя 4 часа във фурната, като не се отваря фурната.

Фурната се отваря след 4 часа, филето се изважда и се завива с фолио.

Оставя се 12 часа в хладилник, след което шунката може да се консумира.

Домашната пуешка шунка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Дали ще стане и със свинско по този начин?
02.09.2024 22:30