Начин на приготвяне
Пуешкото филе се измива много добре. Почиства се от ципите.
Сухите подправки се разбъркват много добре и се разделят на две части в купички.
Филето се намазва много добре от всички страни с 50 мл зехтин.
Филето се поставя в плик, който предварително е намазан с 50 мл зехтин.
Подправките от едната купичка се изсипват в плика от едната страна на филето.
Внимателно се разпределя върху месото, за да се покрие равномерно.
Филето заедно с плика се обръща и се изсипват подправките от втората купичка, като отново се разпределя много добре.
Филето се завива плътно с плика и се оставя 24 часа в хладилник.
След като се извади от хладилника, се премахва плика и филето се поставя върху тава в дупки.
Слага се в предварително загрята фурна на 250 градуса.
Пече се 17 минути, след което фурната се изключва и филето се оставя 4 часа във фурната, като не се отваря фурната.
Фурната се отваря след 4 часа, филето се изважда и се завива с фолио.
Оставя се 12 часа в хладилник, след което шунката може да се консумира.
Домашната пуешка шунка е готова.
Коментари