Начин на приготвяне
Накиснете желатина в 40-50 мл студена вода. Оставете за 10 минути, докато набъбне.
Нарежете кайсиите на няколко парчета.
В дълбока купа сложете заквасената сметана, изварата, меда и кайсиите. Количеството на меда е за умерено сладък сладкиш.
Ако предпочитате по-сладки десерти увеличете меда с още 1-2 супени лъжици. А дори може да го замените с кристална захар. Въпрос на вкус е.
Пасирайте сместа с пасатор до гладък крем.
В съд на водна баня сложете желатина, за да се втечни. След това оставете леко да се охлади.
Прибавете го към млечния крем заедно с 3 с.л. чия и разбъркайте.
В правоъгълна форма сложете стреч фолио. Трябва да покрие дъното и стените. Формата, която ползвах, е с размери 13/26 см. Разбира се, ако не разполагате с такава, млечния сладкиш може да се направи и в няколко отделни десертни купички. Тогава не е нужно да слагате фолио.
Изсипете 1/3 от крема. Отгоре наредете бисквити. Продължете така, като завършите с бисквити.
Сложете сладкиша без печене в хладилник за 4-5 часа.
След това го обърнете върху подходяща чиния, отстранете фолиото и наредете отгоре няколко резена кайсии и листа прясна мента.
Изключително свеж, лесен и бърз сладкиш без печене с кайсии и чия, който само трябва да изчакате да стегне.