Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Малки точени банички с кайма

Малки точени банички с кайма

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Малки точени банички с кайма
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Хапвайте тези малки банички топли за следобедна или сутрешна закуска"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 г + за поръсване на плота
  • вода - 100 мл
  • яйцa - 1 бр. (жълтъка е за намазване)
  • сол - 1 ч.л. равна
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 20 г + за намазване
  • свинска мас - 2 с.л. за намазване, по желание
  • Плънка
  • кайма - 200 г смес
  • лук - 2 стръка, пресен
  • магданоз - 1 стрък
  • олио - 100 мл.
  • доматено пюре - 2 или 3 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • червен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • вегета - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и към него сипете директно водата, солта, оцета, белтъка на яйцето и олиото. Омесете гладко и не много твърдо тесто.

Брашното, което използвам за домашно точени кори, е специално за баници, на известна българска марка (София Мел).

Препоръчвам да го пробвате, ако още не сте, тъй като е много подходящо за целта.

Меси се лесно, а разточването става още по-лесно поради разтегливостта, която притежава.

Разделете тестото на 8-9 малки топки с приблизителни размери на кайсия.

Оставете да почине 10-15 минути, покрито с кърпа, за да не хваща коричка.

През това време си пригответе плънката.

Накълцайте и запържете в олиото до омекване лука.

Добавете доматеното пюре и разбъркайте за минута.

Следва каймата, нея сложете размита с малко водичка и бъркайте, докато промени цвета си.

Овкусете със сол, пипер и накълцан магданоз.

Всяка от топчиците тесто разточете на тънка, полупрозрачна кора върху обилно намазнен плот.

Разпределете от плънката, завийте на руло, което издърпайте в двата края, за да стане по-дълго и тънко, и после навийте на охлювче. По желание мажете и със свинска мас, тъй като ще печем витите баничките на фурна, хубаво е да имат повече мазнинка, за да се приготвят добре и да са приятно хрупкави.

Подредете малките банички с кайма в тава, покрита с хартия за печене или добре намазнена.

Намажете с разбит с малко прясно мляко и олио жълтък и печете малки точени банички с кайма в загрята на 170°C фурна до златист загар.

Хапвайте топли за следобедна или сутрешна закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: