Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Леко Тиквено Ризото

Леко Тиквено Ризото

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Леко Тиквено Ризото
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Кремообразно и толкова вкусно е това ризото с тиква и пармезан"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 160 грама
  • пармезан - 40 г
  • бяло вино - 100 мл
  • тиква - 100 грама (обелена)
  • лук - 80 грама
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 40 мл
  • сол
  • масло - 15 г
  • бульон - 470 мл (зеленчуков или пилешки)
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете на фино ренде тиквата, лука и чесъна обелете и наситнете.

Запържете ги за около 4 минути в предварително загретия зехтин, като добавите и щипка сол.

Добавете към запържените зеленчуци и ориза Арборио. Не го измивайте предварително, тъй като за приготвянето на вкусно ризото трябва да има нишесте, придаващо характерната кремообразност.

Бъркайте 1-2 минути и налейте бялото вино.

След около още 2 минутки налейте черпак от бульона, който вече сте загрели до точката на кипване. След като първият черпак се усвои от ориза, налейте втори, като не спирате да разбърквате.

Наливайте и бъркайте в продължение на около 16 минути. Ако е необходимо, сипете още от бульона.

Добавете в почти готовото ризото половината от пармезана, както и маслото. Разбъркайте до разтопяването им.

Разпределете ризотото в две чинии, поръсете с прясно смлян черен пипер и останалия пармезан.

Лекото Тиквено Ризото е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: