Начин на приготвяне
Настържете на фино ренде тиквата, лука и чесъна обелете и наситнете.
Запържете ги за около 4 минути в предварително загретия зехтин, като добавите и щипка сол.
Добавете към запържените зеленчуци и ориза Арборио. Не го измивайте предварително, тъй като за приготвянето на вкусно ризото трябва да има нишесте, придаващо характерната кремообразност.
Бъркайте 1-2 минути и налейте бялото вино.
След около още 2 минутки налейте черпак от бульона, който вече сте загрели до точката на кипване. След като първият черпак се усвои от ориза, налейте втори, като не спирате да разбърквате.
Наливайте и бъркайте в продължение на около 16 минути. Ако е необходимо, сипете още от бульона.
Добавете в почти готовото ризото половината от пармезана, както и маслото. Разбъркайте до разтопяването им.
Разпределете ризотото в две чинии, поръсете с прясно смлян черен пипер и останалия пармезан.
Лекото Тиквено Ризото е готово.