Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Копривена супа с ориз и печурки

Копривена супа с ориз и печурки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Копривена супа с ориз и печурки
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Една зеленчукова супичка никога не е излишна"

Необходими Продукти

  • коприва - 100 грама
  • магданоз - 3 стръка
  • печурки - 200 грама
  • ориз - 2 шепи
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • бульон - 1 кубче (телешки, пилешки или смесен)
  • целина - 1 стрък (добавете и малко от листата)
  • олио - 5 с.лъжици
  • батати - 100 грама
  • масло - 4 с.л.
  • За застройка
  • кисело мляко - 4 с.лъжици
  • жълтъци - 2 броя
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е много вкусна и лесна копривена супа, която засища и сгрява.

Пригответе си предварително всички зеленчуци за супата. Измийте и попарете копривата във вряла подсолена вода за около 4-5 минути. Отцедете добре и я наситнете.

Запазете част от водата, за да я добавите към бульона.

Обелете и нарежете на кубченца батата. Наситнете чесъна, лука и целината или направо ги смелете в блендер.

Нарежете почистените гъби. Загрейте олиото и запържете в него лука, чесъна и целината, след което добавете и батата.

Пържете в продължение на 3-4 минути, след което добавете гъбите и маслото. След като и те се запържат за кратко, налейте литър и половина от горещия бульон, като добавите и малко копривена вода. Овкусете със сол.

Варете зеленчуковата супа около 20 минути. След това прибавете копривата и наситнения магданоз, както и измития ориз.

Варете до готовност на ориза и оставете супичката да се охлади. Застройте я с разбитите с киселото мляко жълтъци, поръсени със сол и пипер.

Копривената супа с ориз и печурки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: