Начин на приготвяне
Това е много вкусна и лесна копривена супа, която засища и сгрява.
Пригответе си предварително всички зеленчуци за супата. Измийте и попарете копривата във вряла подсолена вода за около 4-5 минути. Отцедете добре и я наситнете.
Запазете част от водата, за да я добавите към бульона.
Обелете и нарежете на кубченца батата. Наситнете чесъна, лука и целината или направо ги смелете в блендер.
Нарежете почистените гъби. Загрейте олиото и запържете в него лука, чесъна и целината, след което добавете и батата.
Пържете в продължение на 3-4 минути, след което добавете гъбите и маслото. След като и те се запържат за кратко, налейте литър и половина от горещия бульон, като добавите и малко копривена вода. Овкусете със сол.
Варете зеленчуковата супа около 20 минути. След това прибавете копривата и наситнения магданоз, както и измития ориз.
Варете до готовност на ориза и оставете супичката да се охлади. Застройте я с разбитите с киселото мляко жълтъци, поръсени със сол и пипер.
Копривената супа с ориз и печурки е готова.