Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Каракуда на фурна с бяло вино

Каракуда на фурна с бяло вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Каракуда на фурна с бяло вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Резултатът от приготвянето на тази каракуда на фурна е пълен разкош"

Необходими Продукти

  • каракуда - 1 бр. 900 г черена морска (непочистена)
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • магданоз - 5 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • тиквички - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сред най-вкусните риби се нарежда и каракудата. Нейното месо е нежно, бяло и ароматно и е истинска наслада за небцето и сетивата.

Приготвянето и във фурна е може би най-лесният начин да сготвим тази риба и в тази рецепта за печена риба ви предлагам точно такъв вариант.

Избрала съм да положа рибата върху легло от тиквички с цел кожата ѝ да не залепва за тавата, а и така едновременно ще имаме вкусна гарнитура. Вместо тиквичка можете да изберете и друг зеленчук по ваш вкус.

Почистете каракудата добре, измийте и подсушете с пласт кухненска хартия.

Посолете я отвътре и отвън и намажете обилно със зехтин, скълцан чесън и магданоз (по желание и бял пипер)

Нарежете тиквичката на колелца и подредете в намазнена тава с подходяща големина, за да побере рибата.

Посолете тиквичките и тях може да поръсите с чесън и магданоз.

Положете каракудата върху зеленчука и залейте с равни части бяло вино и вода.

Завийте с фолио и печете 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. След това махнете фолиото и печете още 30 минути.

Рибата е голяма и тумбеста, затова макар да е бяла и крехка, си ѝ трябва повече време във фурната.

В случай че вашата каракуда е по-малка, трябва да редуцирате времето за печене.

Поднесете каракудата на фурна с омекналите и поели вкуса на бялото вино тиквички и сгъстеното сосче, останало на дъното на стъклената тава.

Самата риба също поема деликатно от аромата на виното и резултатът е пълен разкош!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: