Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Лесен тутманик във форма за кекс

Лесен тутманик във форма за кекс

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Лесен тутманик във форма за кекс
Снимка: Мария Симова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Вадете формата за кекс, днес ще правим тутманик и то какъв - истинска мечта."

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 0, 5 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - 100 г
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното добавете солта, захарта, разбитото яйце и белтък, олиото, оцета и затопленото мляко, замесете меко тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете за 1 час да удвои обема си.

През това време направете плънката, като разбиете яйцето с киселото мляко и добавете натрошеното сирене, разбъркайте до еднородна смес.

Разтопете маслото отделно.

Втасалото тесто разделете на три еднакви парчета, оформете ги на топки и ги разточете на тънки кори. Всяка кора намажете обилно с масло и с 1/3 част от плънката, навийте ги на руло и ги нарежете на пръстени с ширина 3-4 см.

Поставете рулцата в намазана с масло форма за кекс, като ги наредите едно до друго.

Намажете тутманика с масло и предварително разбития жълтък с малко олио, можете да поръсите семена.

Включете фурната на 180 градуса и поставете формата, печете тутманика до готовност за около 40 минути.

Вижте също как да си направите усукан тутманик или любимата баница във форма за кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
59
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
"В купа пресейте брашното добавете солта, захарта, разбитото яйце и белтък, олиото, оцета и затопленото мляко, замесете меко тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете за 1 час да удвои обема си."Кога поставяме маята?
29.10.2022 21:01
6
1
Miss Tasty
Miss Tasty
дали може да се сложи още малко сирене да му се усеща повече вкуса, или ще падне на дъното. да не се развали пък пропорцията и да стане втиклено
19.11.2019 18:32
4
1
1
Покажи всички подкоментари
rosicapi
rosicapi
Много добра идея да се направи във форма за кекс
20.08.2018 22:13
6
Яница Николова
Яница Николова
Чудесен!
22.07.2018 01:05
8